MŰSZAKI LEÍRÁS

 

Általános adatok:

Létesítmény helye:
1077 Budapest, Király utca 67.sz. (bejárat a Hársfa utca felől)

Helyrajzi szám:
34048/0/A/1-pinceszint, 34048/0/A/6-földszint

Előzmények:

A VII. kerületi Király utcában lévő, korábban is tánciskolaként működő ingatlan 2012-13-ban teljes felújításon esett át. A felújítás célja egy magas szinttű, differenciált táncoktatást és egyéb lehetőségeket, rendezvényhelyszínt biztosító, modern belső tér kialakítása volt, a mai piaci igényeknek megfelelően. Ennek során nemcsak a belső újult meg teljesen mindkét szinten, hanem az utcafronti portál-rész és udvari épületrész is, valamint műszakilag magas színvonalon készültek el az épületfizikai (vízszigetelési, hőszigetelési stb.) jellemzőket javító értéknövelő felújítások is. A munka kiterjedt a teljes gépészeti és épületvillamossági rendszer újra-és továbbépítésére is. 

Megközelítés:
Az ingatlan ügyfél és beszállítói bejárata a Hársfa utca felől van, egy többszintes társasház földszintjén. Az Erzsébet körút közelsége miatt tömegközlekedéssel igen könnyen elérhető, gyalogosan a Király utca és a Hársfa utca felől, gépkocsival a Dob utca felől lehet behajtani. Közvetlenül az épület előtt is vannak parkolóhelyek, az övezet fizetős. A parkolást könnyíti, hogy a Stúdió egy Hotellel határos, ennek térszintben jellemzően szabad (fizetős) parkolóhelyei vannak. A környező utcákban parkoló udvarok is találhatók, a Körúttól egy-két utcányira jellemzően lehet szabad helyet találni. A mozgássérültek számára egy mobil rámpa kihelyezése biztosított, így szükség szerint kerekesszékkel is akadálymentesen megközelíthető.

Területadatok, funkciók:

Összes bruttó terület (helyiségek alapterületei falak nélkül): 626,51m²

Összes hasznos terület (helyiségek 1.90 m feletti területei falak nélkül): 572,21m²

Földszint bruttó területe: 376,56m²

Földszint hasznos területe: 376,56m²

Pinceszint bruttó területe: 249,98 m²

Pinceszint hasznos területe: 195,65m²

 

Helyiséglista:

Pinceszint: (zárójelben a hasznos alapterület)

1.Pince lépcsőelőtér  5,44m²(5,44)

2.Pince előtér  20,84m²(13,38)

3.Vízóra helyiség 2,21m²(1,26)

4.Tároló helyiség  3,76m²(2,24)

5. Nagyterem  80,24m²(72,71)

6.Közlekedő  15,69m²(13,13)

7. Masszázs  17,78m²(15,22)

8.Raktár   13,84m²(11,97)

9.Öltöző-zuhanyzó 1.  5,28m²(5,28)

10. Öltöző-zuhanyzó 2.  5,28m²(5,28)

11. Mosdó   1,78m²(1,78)

12.WC   1,78m²(1,78)

13.Gépészeti tér 1. 20,23m²(7,91)

14.Gépészeti tér 2.  33,37m²(25,77)

15.Gépészeti tér 3.  19,15m²(9,19)

16.Gépészeti tér-zsilip helyiség  3,31m²(3,31)

Földszint

1.Fogadótér/35,28/+galéria /18,56/  3,84m²

2.Pincelejáró-lépcső   9,23m²

3.Közlekedő   24,97m²

4.Táncterem 1.  75,29m²

5. Táncterem 2. 73,26m²

6.Tároló  10,75m²

7.Foglalkoztató  52,65m²

8.Iroda  9,44m²

9.Dolgozói mosdó  1,85m²

10.Takarítószertár  0,59m²

11.Dolgozói WC  1,36m²

12.Férfi öltöző  13,78m²

13.Férfi zuhany-mosdó  4,14m²

14.Férfi WC-mosdó  7,60m²

15. Női öltöző  17,40m²

16. Női mosdó-zuhany 6,61m²

17. Női WC-mosdó 6,74m²

18. Értékőrző  5,49m²

19.Udvar légakna  1,57m²

Épületgépészet:

Vízellátás:
Az épület vízellátását a pince szinten belépő utcai vezetékről leágaztatott NA 63 PE vezeték biztosítja. A vízvezeték anyaga horganyzott acélcső és 5 rétegű műanyagcső. A használati melegvíztároló 500 l-es Heizer típusú, hőszigeteléssel ellátva. A meleg vizet hőellátási zavar esetén beépített elektromos fűtőbetéttel lehet előállítani. Az elosztóhálózat anyaga szabadon szerelt hg. acélcső, az ágvezeték ötrétegű műanyagcső. Az azonnali melegvíz biztosítására cirkulációs hálózat épült ki időkapcsolóról vezérelt szivattyúval. A hidegvíz vezetékeket 9 mm vastag páralecsapódás elleni szigeteléssel, a melegvíz vezetéket a hőveszteség csökkentése érdekében 9 mm vastag hőszigeteléssel van ellátva. Az épületben tüzivíz ellátás nem került kiépítésre.

Szennyvíz elvezetés:
Az épületben csak kommunális szennyvíz keletkezik. A földszinten keletkező szennyvíz gravitációsan, a pinceszinten lévő berendezések szennyvize átemelő szivattyúkkal jut ki az épületből. A két rendszer a pinceszinten van közösítve. A gravitációs úton érkező szennyvízcsatornára visszacsapó szelep került elhelyezésre. Az ingatlan szennyvíz hálózata DN 200 KG vezetéken keresztül csatlakozik a külső közmű hálózathoz. Vezeték anyaga hegesztett kivitelű PE cső. A pinceszinten elhelyezett VRF hűtőgép hatékonyabb működése érdekében egy süllyeszték került kialakításra, valamint mind a két gépházban zsomp van kialakítva szintkapcsolós szivattyúval, a víz kifolyása ellen.

Fűtés és gázellátás:
Az épület fűtésének egy részét központi meleg vizes fűtési rendszer adja. A hőenergia ellátást a női mosdóban 1db REMEHA Quinta Pro 65 kondenzációs kivitelű fali gázkazán biztosítja. A berendezés zárt égésterű kondenzációs falikazán, tehát a helyiség légterét nem terhelő „C” típusú készülékek. Az égéstermék/égési levegő elvezető osztott kivitelű. Az égési levegő hozzávezetés a belső udvarról történik, Tricox gyártmányú, mérete átm 160 PPS. A fűtési rendszer központi osztó-gyűjtője a gépészeti helyiségben helyezkedik el, melyen öt szivattyús fűtési kör lett kialakítva, használati melegvíz, fan-coil, légkezelők, radiátoros pince, és földszint kör. A fűtési körök külön keringető szivattyút kapnak, amelyek biztosítják a szükséges fűtővíz ellátást. A recepció fűtésének biztosítására helyhiány miatt a táncterem fölött egy légcsatornázható Airwell fan-coil lett beépítve. A helyiségek fűtését radiátorok látják el, a helyiségenkénti szabályozhatóságot a termosztatikus radiátorszelepek biztosítják. A szellőző rendszer csak a frisslevegőt kezeli, nem vesz részt a helyiségek fűtésében-hűtésében. A hűtést egy Mitsubishi VRF rendszer adja helyiségenként álmennyezet fölött elhelyezett légcsatornázható beltéri egységekkel. A helyiségek hőmérsékletét a falon elhelyezett helyiség termosztáttal lehet beállítani, de mód van a recepción elhelyezett központi vezérlőről ezek felülbírálatára is. A kültéri egység a pincében lévő szellőzőgépházban nyert elhelyezést. Itt kapott helyet e légkezelő különálló Panassonic  hűtőaggregátja is. A pince túlhevülését egy 12 000 m3/h légszállítású belső hőmérsékletről vezérelt frekvenciaváltós szabályozású szellőző ventilátor akadályozza meg.

Szellőzés:
Az épület szellőzését VTS VS 40-R-PHC típusú légkezelő biztosítja. Műszaki paraméterek: Vbe/Vel=4500/4500m3/h, dP=300 Pa, lemezes hővisszanyerővel, tisztán frisslevegős, fűtő (70/50), hűtő dx kaloriferrel, szűrővel, automatikával, frekvenciaváltós ventilátorokkal. A szellőzést a két táncteremben, a foglalkoztatóban, az irodában, és a pincében önállóan lehet kapcsolni. A légkezelő szabályozása le tudja követni a légmennyiség változásokat. A légkezelők vezetékeibe hangcsillapító elem került, valamennyi légcsatorna hálózat horganyzott lemez csőből és hőszigetelt panelből, a befúvó légcsatornák, 6 mm-es párazáró szigeteléssel hőszigeteltek. A frisslevegő vétele a belsőudvarból kerül vételre, az elhasznált levegőt az utca felé dobjuk ki. A vizesblokkok az általános szellőztetésen túl időkapcsolóval vezérelt helyi elszívó ventilátorokkal vannak felszerelve.

Épületautomatika:
Az épületben kialakításra került SAJA DDC-vel üzemelő épületfelügyeleti rendszer. Az épületfelügyeleti rendszer végzi a fűtés szabályozást, HMV készítést. Üzem és hibajeleket kap a kazánról. Vezérli a légkezelőt, a termek szellőztetését egyszerre vagy külön is, valamennyi VRV rendszerrel kommunikál, ezen rendszerek működtethetők is a rendszer segítségével. A felügyeleti számítógép a recepción került elhelyezésre. Az épületfelügyeleti rendszer jelszóval védett, több szintű kezelést tesz lehetővé. időprogram segítségével biztosítja a gépészeti rendszer gazdaságos működését. A rendszer távműködtetésre is alkalmas.

Épületvillamosság:

Erősáram: 
A létesítmény fogyasztásmérése az épület Király utcai bejárati kapuban elhelyezett tipizált fogyasztásmérő helyen történik, innen helyileg lehetséges a létesítmény és a mért betápláló kábel feszültségmentesítése. A mért betápláló kábel fogadása a pince-nagyterem mellett kialakított tárolóban elhelyezett „FO” jelű elosztóban történik. Itt került lehelyezésre az objektum tűzvédelmi főkapcsolója és az alelosztók leágazásainak főmegszakítói, melyekkel lehetséges az egyes épületrészek feszültségmentesítése. Az „FO” jelű elosztóban kerültek a kialakításra a gyengeáramú hálózatok leágazásai, melyek központjai az elosztóval azonos helyiségben helyezkednek el. Nappali főkapcsoló: a bejáratnál elhelyezett „NFK” jelű kulcsos főkapcsoló, mely feszültség mentesíti a nem állandó fogyasztókat (általános világítás, általános dugaljak, hang- és fénytechnikai áramkörök). A bejárati terület és a közlekedő világítása kiemelt áramkörre csatlakozik, ezért ezeket a nappali főkapcsoló „KI” állása esetén is lehet működtetni. A recepció terület általános és dekorációs világítása a recepciós pultnál elhelyezett kapcsolópultról kapcsolható. A mellékhelyiségekben és öltözőkben jelenlét érzékelőről történik a világítás kapcsolása. Világítás fénycső, LED spot lámpatestek és RGB LED szalagok beépítésével készült. Valamennyi helyiség önálló, kapcsolóról kapcsolható világítási áramkörrel rendelkezik. Az objektumban a menekülési útvonalak jelzésére állandó üzemű, feszültég kimaradás esetén 90 perc áthidalási idejű, az elhelyezésnek megfelelő irányokat mutató piktogramokkal ellátott kijáratmutató lámpatestek kerültek felszerelésre.

Gyengeáram:           

Tűzjelző rendszer:
Beépített automatikus tűzjelző rendszer került kiépítésre. A helyiségekben optikai füstérzékelők, a közlekedőkben kézi jelzésadók lettek telepítve. A létesítményben lévőket két szirénakörön lévő hangjelzők riasztják tűz esetén. Átjelzés lett kiépítve 24 órás figyelőszolgálatra, ahová a tűzjelzés és a műszaki hibajelzés továbbításra kerül. A tűzjelző rendszer központja a tároló helyiségbe lett telepítve, a kezelés megkönnyítésére egy külső kezelőegység lett elhelyezve a recepción. A tűzjelző rendszer tűz esetén különböző vezérléseket automatikusan elvégez. Ezek az automata bejárati ajtó nyitása, az épület külső falán elhelyezett tűzoltósági kulcsszéf nyitásának engedélyezése, a szellőző gépek leállítása, a füstcsappantyúk lezárása, valamint a hangosítás leállítása.

Vagyonvédelem, behatolás jelző:
Teljes körű térvédelem és felület védelem lett kialakítva a földszinten. Minden helyiségbe mozgásérzékelő, minden nyílásra nyitásérzékelő és/vagy üvegtörés érzékelő lett felszerelve.  A rendszer központi egysége a tároló helyiségben van, a kezelését a bejárati ajtó mellett elhelyezett kezelőegységről lehet elvégezni. A rendszerhez lett csatlakoztatva a pincében lévő 2 db vízbetörés érzékelő. Betörés esetén megszólalnak a beltéri hangjelzők és az utcafronton lévő kültéri akkumulátoros hang-fény jelző. Átjelzés lett kiépítve a 24 órás figyelőszolgálatára, ahol így a betörés, a műszaki hiba, illetve a rendszer állapotok azonnal megjelennek.

Videó megfigyelő és rögzítő rendszer:
7 kamerából és digitális képrögzítőből álló rendszer került kiépítésre. A kamerák beépített infrasugárzóval ellátott, 600 TVsor felbontású analóg kamerák. A digitális képrögzítő 8 csatornás asztali triplex DVR, max. 200fps (CIF) rögzítési képfrissítéssel, max. (full D1) 704x576 rögzítési felbontással, H.264 képtömörítéssel, 1TB rögzítési tárterülettel. 5 kamera beltéren lett telepítve, a létesítményben történő személyforgalmat figyelik. 2 kamera kültéren lett telepítve, az egyik az utcafrontra néz, a másik pedig a hátsó udvarban lévő szellőzőgépet.

Beléptető rendszer:
A bejárati ajtón kétirányú, az iroda és a technikai helyiség ajtaján egy irányú beléptetésre lett a rendszer kialakítva. Az ajtókon az áthaladás érvényes proximity kártyák leolvastatásával lehetséges. 

Távbeszélő és informatikai hálózat:
Kiépítésre került egy vezetékes hálózat is számítógépek és telefonkészülékek csatlakoztatására. A hálózati végpontok az irodába, a recepcióra és a pincébe lettek telepítve. Önálló távbeszélő alközpont került telepítésre. A rendező szekrény és a távbeszélő központ a tároló helyiségben található.  A távbeszélő rendszerhez csatlakozik, így a távbeszélő készülékeken jelez és onnan is kezelhető a főbejárat két oldalán elhelyezett kaputelefon.         

Hangosítás, hangtechnika:
A tánctermekben külön, helyiségenként vezérelhető hangtechnika került kialakításra figyelembe véve az adott terem adottságait.  A termekben aktív hangfalak, keverőpult, profi DJ CD és Mp3 lejátszó található. A fénytechnika fényvezérlő pult segítségével vezérelhető (tükörgömbök, LED spot, LED Reflektor). A közösségi terekben 100v hangrendszer található 28 mennyezeti hangszóróval melyek a recepcióról állíthatóak. Egy táncteremben motoros vetítővászon, projektor található.

Menü